De Karolingen en hun erfenis
Na de succesvolle lezingreeks over de Merovingen in 2022, organiseert het Abdijmuseum Ter Duinen in samenwerking met de vzw Familiares en de vrienden van het Abdijmuseum, een nieuwe lezingenreeks. Het thema van deze reeks is: ‘De Karolingen en hun erfenis’.
De reeks telt vijf lezingen, waarbij vijf verschillende sprekers een specifiek facet belichten van het maatschappelijke leven in die periode, alsook de impact ervan op latere ontwikkelingen.
02.02.2025 – Grondbezit en vrijheid in onze gewesten tijdens de vroege middeleeuwen – Prof. Dr. Em. George Declercq (VUB)
16.02.2025 – Mistige herinneringen en ambigue werkelijkheden: het vroegmiddeleeuwse kloosterwezen in de Lage Landen. – Prof. Dr. Steven Vanderputten (UGent)
16.03.2025 – Godeliph, Garembert en de anderen. Heiligen en hagiografen in middeleeuws Vlaanderen (10de -12de eeuw) – Prof. Dr. Jeroen Deploige (UGent)
30.03.2025 – Karolingische knooppunten: vroegmiddeleeuwse maritieme handelsplaatsen in het Noordzeegebied. – Prof. Dr. Pieterjan Deckers (KULeuven)
27.04.2025 – De evolutie van aardewerkproductie in middeleeuws Vlaanderen vanaf de Karolingische periode: op zoek naar culturele invloeden en technologie transfers. – Dr. Koen De Groote (Agentschap Onroerend Erfgoed)
Voor alle info per lezing, alsook de praktische info m.b.t. aanvang, locatie en inschrijving kan je terecht op onze website: https://www.tenduinen.be/nl/lezingenreeks-de-karolingen-en-hun-erfenis
Zaterdag 9 november 2024 - Boekvoorstelling Pachtboeren en Duinheren
Het gemeentebestuur Koksijde nodigt u uit op de boekvoorstelling ‘Pachtboeren en Duinheren’, in cc CasinoKoksijde op zaterdag 9 november om 10.30 uur.
Dat de Duinenabdij in onze regio in de middeleeuwen een grootgrondbezitter was, is een open deur intrappen. Maar ook na 1500 bleef de abdij belangrijk voor de Koksijdse regio. Dat bezit wordt nu behandeld in een nieuwe studie, waaraan jaren gewerkt is. Historicus Jan Van Acker (Abdijmuseum Ten Duinen) bundelt een waar huzarenwerk in deze prachtige publicatie van liefst 720 p. Rijk geïllustreerd met originele nooit eerder gepubliceerde illustraties als archiefmateriaal, kaarten en grafieken en foto's. Pachtboeren en Duinheren. De uithoven van de Duinenabdij (1550-1800) is een publicatie van de gemeente Koksijde i.s.m. uitgeverij De Boekenmaker.
Schrijf je in voor de boekvoorstelling
Wil jij er bij zijn? Inschrijven is gratis en doe je via deze link :
tenduinen.be/boekvoorstelling
Programma:
-
Verwelkoming door Schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw
-
Algemene toelichting door Prof. Thijs Lambrecht (UGent)
-
De auteur aan het woord: Jan Van Acker (Abdijmuseum Ten Duinen)
-
Slotwoord door burgemeester Marc Vanden Bussche
Met muzikale omkadering & receptie aangeboden door de Gemeente Koksijde Als lid bieden we je een speciale deal aan. Je kan als lid via de Familiares één exemplaar van het boek kopen voor slechts 37,00 euro.
Let op!
Het aanbod is beperkt in tijd. Wil je hiervan genieten? Maak dan voor 07.11.2024 het bedrag van 37,00 euro over naar de rekening van de Vzw Familiares de Dunis: BE02 9730 1998 2640 - BIC ARSPBE22 (Argenta)
Uit HLN van 11 juli 2024
Pleitbezorger natuurbehoud Peter Bossu slaat en zalft in nieuwe publicatie: “Natuur en landbouw mogen niet elk op hun planeet werken”
Diksmuidenaar Peter Bossu (59) zet zich al veertig jaar in voor het natuurbehoud en schrok toen landbouwers actie voerden tegen het stikstofbeleid en bij uitbreiding tegen het natuurbeleid. Hij vindt de tijd rijp om zijn nieuwste publicatie ‘Waar er nog ruimte voor is’ voor te stellen, waarin hij de problemen aan de kaak stelt en ook met voorstellen komt. Hij neemt daarbij geen blad voor de mond.
Gudrun Steen 11-07-24, 10:23 Laatste update: 11-07-24, 12:00
Een bijdrage tot de geschiedenis van Reninge -
deel 1 door Joël Snick
- In een eerste deel wordt de structuur van Reninge voor 1795 behandeld. Het dorp was samengesteld uit enkele heerlijkheden en één district, een structuur die ook in andere dorpen terug kan gevonden worden. Op kaart worden de grenzen van elk onderdeel aangegeven, wordt ieders oppervlakte ontdekt en wordt de financiële inbreng van ieder onderdeel in het geheel duidelijk gemaakt evenals de activiteiten van de bevolking. Met de Franse Revolutie komt aan deze structuur een einde.
- In het tweede deel wordt brandhout gemaakt van de wijdverspreide mening dat Lodewijk XIV aan de basis ligt van ‘XIIII’, dat op de voorgevel van het kasteel voorkomt. Tegelijk wordt een verrassend alternatief geformuleerd, dat aantoont dat ‘XIIII’ een heel andere en zinvolle betekenis heeft. Dit brengt ons bij de familie Gand-Vilain, die ook de heren (later de prinsen) van Izegem leverde. Door aankoop in 1555 komen belangrijke delen van Reninge in handen van deze familie waar de ’nieuwe heren’ van Reninge uit voortkomen. Zij worden een na een besproken. Zij verbleven niet in Reninge, maar hadden zich vooral in Frankrijk gevestigd, zelfs tot in Versailles! Een zeldzame keer kwamen ze op bezoek, zoals op 12 juni 1768, een visite die in de literatuur tot nu nergens wordt vermeld en blijkbaar alleen in het archief van Reninge is terug te vinden. Meteen worden de ‘oude’ heren van Reninge (tussen 1116 en 1555) vermeld.
- Een derde onderwerp betreft de omvang en betekenis van het patrimonium van de heren van Reninge, tevens prinsen van Izegem. Waar vinden we hun eigen-dommen? Waar en hoe oefenen zij hun macht uit? Uit de aankoop blijkt dat Reninge winstgevend was en de heren wilden het natuurlijk zo houden!
- Met de Franse Revolutie breekt een nieuw tijdperk aan. Elisabeth Pauline de Gand, laatste vrouwe van Reninge, wordt in 1794 onthoofd in Parijs. Zij sterft onder de guillotine. Ondanks veel problemen komen haar bezittingen terecht bij haar dochter, getrouwd met de hertog van Arenberg. Zo komen de 38 eigendommen in Reninge in 1812 terecht in het patrimonium van Arenberg en worden in 1829 en 1841 verkocht. Deze verkopingen worden besproken.
Het werk telt 157 blz.,A4-formaat en kost 25 € (+8 € verzendingskosten). Het is niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar alleen bij de auteur snick@telenet.be met rekeningnummer BE57 0001 1117 5235. |
---|
Heksenjacht – Dick Harrison
In dit onlangs verschenen boek beschrijft de Zweedse historicus Dick Harrison de grote heksenprocessen en hekserijvervolgingen in Europa sinds de oudheid. Daarbij heeft hij extra aandacht voor de vervolgingen in West-Europa in de 16e en 17e eeuw, en ondermeer deze te Nieuwpoort